La garantia que et permet dormir amb la consciència tranquil·la
Probablement el teu consum diari pot no deixar-te dormir amb la consciència tranquil·la, i més en èpoques d’alt consumisme promogut pel capitalisme com el Black Friday o les campanyes comercials nadalenques.
El que segur que et deixa dormir amb tranquil·litat és consumir en Economia Solidària, sobretot si on consumeixes pot demostrar que acompleix amb els criteris i valors de l’ESS. A Catalunya, el nostre Balanç Social aporta aquesta transparència i et dóna garanties d’una economia amb valors com l’equitat, el treball digne, la cooperació, la sostenibilitat ambiental, el compromís amb l’entorn i el repartiment just de la riquesa.
Banca ètica que no financia amb els teus estalvis la guerra, roba que no està feta amb jornades diàries de 16 hores, generació d’energia que no contribueix a l’escalfament global… pots trobar totes les facetes de consum de la teva vida i pots tenir la tranquil·litat que aquesta forma de fer està validada any rere any com a real.
Cerca l’etiqueta de garantia
Les iniciatives que participen del Balanç Social mostren públicament que l’han realitzat i això serveix com a segell de garantia. A més, totes les entitats que trobis que són sòcies de la XES l’han de superar obligatòriament. També tots els projectes que participen al nostre mapa Pam a Pam superen també un qüestionari que valida que acompleixen amb els criteris de l’Economia Solidària.
A nivell estatal també la xarxa REAS en fa un recopilatori de totes les auditories o balanç socials que hi ha a l’Estat. Aquí pots veure els resultats de 2023.
El Balanç Social de la XES, eina de confiança per a la transparència
Enguany hem tancat la nostra campanya de Balanç Social 2023 “Ensenya el cor” amb 273 organitzacions de l’economia social i solidària, i comptem, de nou, amb un creixement quantitatiu de participació. També a nivell qualitatiu, ja que son un 14% més les entitats que enguany han optat per realitzar el balanç social complet. Finalment, també son un 33% noves entitats (vora d’unes 70) que han realitzat el balanç social per primera vegada. Per tant, el Balanç Social del 2023 ha batut el rècord i la tendència és que més organitzacions aposten per la transparència, l’autodiagnosi i el compromís social i ambiental.
Un total de 119 han fet el Balanç Social en la seva modalitat completa i 154 la modalitat completa. Els sectors amb més entitats representades són l’educació i recerca (21%), salut i cures (14%), l’habitatge i la gestió de l’entorn (12%), assessorament (12%), i la cultura i oci (8%)
D’aquestes 273 organitzacions participants, la meitat (51%) son cooperatives, el 29% son associacions, i el 12% fundacions.
A partir d’aquí, des de la comissió de balanç social de la XES valorarem, en funció dels criteris d’economia solidària, quines entitat aproven el Balanç Social. Aquelles que hagin superat els criteris establerts apareixeran al catàleg d’organitzacions que formen el mercat social, que cada any va ampliant el ventall de productes i serveis que formen part de l’àmbit de l’ESS.
Amb l’anàlisi de resultats d’aquestes organitzacions es farà també l’Informe del Mercat Social català, una fotografia actualitzada de l’estat del mercat social i de l’economia solidària a Catalunya, que enguany comptarà amb una mirada més àmplia a la sostenibilitat ambiental de l’ESS.