La roba sostenible omple la plaça de Catalunya contra el Black Friday

  • 30 marques de roba sostenible d’arreu de Catalunya han desfilat per promoure alternatives de consum conscient
  • 200 persones han participat en una flashmob per denunciar el consumisme
  • Cada any, durant el Black Friday es multiplica per 7 el consum a l’estat espanyol

Barcelona, 24 de novembre de 2023 – Aquest divendres 24 de novembre de 2023, Barcelona ha sigut l’escenari de la campanya de conscienciació #NoBlackFriday organitzada per la cooperativa Opcions, sòcia de la XES, i la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques, de la qual en forma part la XES juntament amb Alternativa 3, FETS, Oxfam Intermón i SETEM.

L’acció principal de la iniciativa ha estat una desfilada ballada amb la presència de més de trenta dissenyadores de tot Catalunya. Des de l’organització, Joana Ariet, de la Cooperativa Opcions, ha destacat que “amb aquesta iniciativa volem visibilitzar que existeixen alternatives de consum a Catalunya”

En el marc de la desfilada, destaquen com a participants marques com el projecte social Dona Kolors, que aposta per la inserció laboral de dones en risc d’exclusió social; la marca barcelonina Ven y Cogelo i la marca tarragonina Llueix Vida Rural. En representació de la XES hi eren les entitats sòcies Solidança, encarregada de la gestió de residus tèxtils, i Metzineres, que treballa una línia de productes tèxtils amb missatges reivindicatius des de la mirada del feminisme interseccional.

També hi van participar Cotó Roig, Carlota Rodríguez, Ninssa, Veraluna (Oxfam Intermón), Creadoness- Moda Sostenible, Macropus, Debora Morabito – Anathema Ride out, Gisel·la, Cent agulles, Infinit denim, Unió segones oportunitats, Miarma Riot, 3 de 7 costura, Weli Weli, Ixia, El Fil-Tapis, Mimochula, Nimbüka, Punt de Mel, Brucas i Irenebosc. Totes aquestes marques de roba sostenible i moltes més es poden trobar a La Zona, el mercat de consum conscient que té en compte l’impacte en el medi ambient i en les persones.

Per fer aquesta acció possible s’ha comptat amb l’alumnat de l’Institut Salvador Seguí, encarregat de la indumentària, el maquillatge i la perruqueria de la desfilada. També hi han participat diverses escoles de dansa de Barcelona com Fresh Company, Blackout Dance School, Free Style Dance center, Step BCN Dance School i Stage escola de dansa com a models. “Hem volgut involucrar al jovent de Barcelona per tal de demostrar que les noves generacions també estan preocupades per l’impacte de la indústria tèxtil”, destaca Joana Ariet.

Les accions reivindicatives han començat amb un black tour, una ruta pels comerços de roba i tecnologia amb males praxis ambientals i socials, com Inditex, Primark, MediaMarkt i Apple. En acabar el black tour hi ha hagut una flashmob amb la participació de més de 200 persones que han ballat una coreografia al ritme de la cançó Futur just: diem #NoBlackFriday.

Aquesta iniciativa ha estat organitzada per Opcions i la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques, una entitat de segon grau formada per Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària, que treballa per articular el comerç just i les finances ètiques a Catalunya, i amb la col·laboració de Fashion Revolution España.