jornada habitatge cooperatiu en cessió d'ús

Jornada Polítiques públiques per a l’impuls de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Com podem enfortir la relació entre el sector públic i el sector cooperatiu per a impulsar un parc d’habitatge assequible, no especulatiu i de base comunitària a Catalunya?

Els darrers quinze anys hem vist com, davant la situació general de precarietat habitacional, el moviment cooperatiu i de l’ESS català ha anat creixent i organitzant-se per a treballar de manera comunitària en favor del dret a un habitatge digne i adequat.

Aprenent de nombroses experiències a altres països, i gràcies a l’empenta i l’energia de moltes persones i entitats, a Catalunya s’ha començat a bastir el model cooperatiu d’habitatge en cessió d’ús que avui ja compta amb més de 16 projectes en curs i prop de 400 habitatges arreu del territori.

Tot i així, transcorreguts aquests primers anys, s’observa que la possibilitat de fer créixer aquesta alternativa i fer-la assequible i inclusiva al major nombre de llars, passa pel fet que des del sector públic i el sector cooperatiu sapiguem construir l’aliança necessària, que garanteixi l’interès públic del model i faciliti la mobilització de recursos públics i privats per al naixement de nous projectes.

Sembla doncs necessari i oportú, reflexionar i compartir mirades sobre com podem construir aquestes aliances i ampliar i sistematitzar els mecanismes de col·laboració pública comunitària que permetin avançar en aquest camí.

El proper dia 29 de setembre, de 9:15 a 13:45h, la sectorial d’habitatge de la XES, Coòpolis, Sostre Cívic i La Dinamo organitzen una trobada entre persones representants de les administracions públiques i del sector cooperatiu i l’ESS per a parlar i debatre sobre tot això.

Programa

9:15h – Acreditacions

9:30h – Benvinguda i presentació de la jornada

  • Elba Mansilla, coordinadora de l’àrea de formació de Coòpolis Ateneu Cooperatiu de Barcelona i sòcia de la cooperativa La Borda
  • Mandi Domingo, habitant de Cal Cases i tècnica de Sostre Cívic
  • Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona i President de la Xarxa de Municipis de l’Economia Social i Solidària (XMESS)

9:45h – Camins per construir l’aliança pública cooperativa

  • La situació de l’habitatge cooperatiu a Catalunya. Lorenzo Vidal, Doctor en Ciencia Política, Políticas Públicas y Relaciones Internacionales por la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB). Investigador de l’IGOP. Soci de la cooperativa Sotrac, a Can Batlló
  • La importància de regular el model, aportar seguretat jurídica i garantir l’interès públic del model. Arnau Andrés, urbanista, membre de La Dinamo Fundació i soci de la cooperativa Lacol.
  • Polítiques econòmiques per afavorir l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes. David Guàrdia, coordinador de l’Àrea de model i incidència de Sostre Cívic i membre del projecte de Cal Paler Nou.
  • L’accés al sòl, el primer pas per consolidar els projectes. Paula Martí, urbanista, sòcia de la cooperativa Celobert i membre del projecte Ruderal, a Vallcarca.

10:30h – Pausa-cafè i esmorzar

11:00h  -Taula rodona “Polítiques estructurants des de la Generalitat de Catalunya”

  • Roser Hernàndez, Subdirectora general d’Economia Social, Tercer Sector i Cooperatives
  • Jaume Fornt, Director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya
  • Lourdes Ridameya, Responsable de Promoció de l’Institut Català de Finances
  • Albert Civit, Director de l’Institut Català del Sòl
  • Modera Lali Daví, coordinadora de l’activitat de La Dinamo Fundació. Sòcia de la cooperativa Sotrac, a Can Batlló

12:15h – Taula rodona “El paper clau dels governs locals”

  • Lucia Martín, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona
  • Roser Massaguer, Regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Palafrugell
  • Lídia Guillén, Gerent de la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa S.A i Presidenta de GHS
  • David Mongil. Cap de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona
  • Modera Eulàlia Tubau, coordinadora de l’Àrea d’estructura i administració de Sostre Cívic, i membre del projecte de Cal Paler Nou

13:15h – Tancament de la jornada

  • Adrià Garcia, soci de Holon i de la cooperativa La Borda.

Destinataris/àries

L’acte està dirigit a càrrecs electes i personal tècnic que treballa a les àrees d’habitatge, participació, drets socials o economia solidària, dels ens locals o l’administració autonòmica, així com a persones i entitats vinculades al món de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i a l’economia social i solidària en el seu conjunt.

Inscripcions

Podeu fer la vostra inscripció completant aquest formulari.

Consulta el programa complert.