Roda de premsa ViaCoop

Els habitatges cooperatius de la península es trobaran a Barcelona per reivindicar-se com alternativa

Aquest matí s’ha presentat a Barcelona els detalls del Fòrum per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que tindrà lloc aquest cap de setmana, del 25 al 27 de novembre, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Convocat sota el lema “La via cooperativa pel dret a l’habitatge”, està organitzat de la sectorial d’habitatge cooperatiu de la XES (Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya), Habicoop (la Federació de Cooperatives d’habitatge de Catalunya) el Grup d’Habitatge de REAS Xarxa de Xarxes d’Economia Alternativa i Solidària, amb suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Al programa del Fòrum que han detallat avui els seus organitzadors en roda de premsa a l’edifici de La Balma (al barri de Poblenou de Barcelona) es troben diferents activitats dividides en diferents eixos temàtics, com la col·laboració públic-cooperativa comunitària per millorar l’accessibilitat a l’habitatge, la creació de comunitats d’ajuda mútua i cura, l’eficiència energètica i la sostenibilitat. 

El moment més reivindicatiu de la trobada serà dissabte al migdia, quan han convocat una manifestació sota el lema “Guanyem terreny a l’especulació”. Un dels objectius de l’acció és aconseguir suports públics i socials a la Declaració de Barcelona, una llista de mesures que reivindiquen més suport públic i finançament als projectes cooperatius que es basa en la resolució que el Parlament de Catalunya va aprovar a la primavera, i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Dos representants d’ambdues administracions han estat avui presents a la roda de premsa. Per part de l’Ajuntament de Barcelona Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària, ha manifestat la seva satisfacció que aquesta trobada se celebri a Barcelona, donat que la capital catalana “està actuant de manera pionera en estendre des de l’administració local aquest model que té una llarga tradició a centre-europa i Amèrica llatina” i ha destacat que l’habitatge cooperatiu actuï també com a “tractor de l’economia social i solidària”, a través de comprar proveïdors cooperatius d’arquitectura, finances, construcció, etc. Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, ha estat d’acord en qualificar aquesta trobada com un “abans i un després perquè el model de l’habitatge cooperatiu faci el salt d’escala necessari per àmplies capes de la població” i ha fet valdre els canvis normatius que està fent l’administració catalana per blindar el model a llarg termini.

Paula Martí, portaveu del comitè organitzador del Fòrum i membre de la sectorial d’habitatge de la XES, ha destacat que l’objectiu de la trobada és “reivindicar fent visible un nou model basat en l’autogestió i en mantenir l’habitatge com un dret d’ús al marge de les dinàmiques de mercat i especulació immobiliària”. A la cita ja han confirmat assistència més de 500 persones de grups i projectes d’habitatge cooperatiu de tota Catalunya i la península Ibèrica, així com equips tècnics d’acompanyament i personal tècnic i polític d’administracions públiques en els seus diferents àmbits.

Una fórmula entre la propietat i el lloguer

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una fórmula amb el millor de la propietat i el lloguer: la cessió o dret d’ús, que procura estabilitat a les habitants i facilita una major accessibilitat i mobilitat sense càrregues financeres. Entre d’altres això s’aconsegueix perquè la propietat dels immobles és col·lectiva i sense ànim de lucre, i roman així indefinidament després de la construcció o rehabilitació. Tot això impedeix l’especulació i contribueix a crear un parc d’habitatge més assequible a llarg termini. Es basa en l’aportació d’un capital inicial per part de les socies del voltant d’un 20% de la promoció, retornable en cas de sortida, i un cànon mensual assimilable al lloguer, però molt per sota dels preus de mercat.

Aquest model residencial té un ampli desenvolupament internacional. En el cas català els referens són els models que sorgeixen en els anys setanta, amb la idea de vida comunitària a Dinamarca, i posteriorment va evolucionar a un model de cooperativa de cessió d’ús denominat Andel, i el model Uruguaià, que des dels anys 60 és referent amb les seves diferents modalitats que requereixen més o menys capacitat d’estalvi previ en l’aportació inicial. El model és una solució eficaç d’accés a l’habitatge amb exemples com les 1.300 Coopératives d’habitation que allotjen a 60.000 persones al Québec, les Coopératives de construction et d’habitation amb el 8% dels immobles a Suïssa, les 30.000 cooperatives que representen el 2,58% dels habitatges a l’Uruguai, els 160.000 habitatges deCooperatives de Utilitat Pública amb el IIBW a Àustria.