Catalunya es mou pel comerç just a ritme de hip hop

  • 90 municipis organitzen actes per promoure el Comerç Just i la justícia global aquest mes de maig
  • L’acte central tindrà lloc a Barcelona el 13 de maig al matí: una acció al carrer amb música transformadora

El proper mes de maig nombroses organitzacions de diferents punts Catalunya se sumen a la celebració del Mes Mundial Del Comerç Just per promoure un model econòmic just amb les persones i el medi ambient.

Es tracta ja de la XXIV edició d’aquesta campanya col·lectiva que enxarxa entitats, escoles, universitats, biblioteques, comerços, mercats, cooperatives i institucions públiques. Un any més, sota el lema “I tu, què tries?” ens interpel·la a buscar un consum més crític, just i ètic, recordant que totes les decisions de consum tenen repercussions locals i globals, socials i ambientals.

Tot i que el Dia Mundial del Comerç Just és el segon dissabte de maig, durant tot el mes hi haurà una programació molt variada que inclou fires, tallers, taules rodones o accions de carrer a diferents pobles i ciutats per reivindicar que tenim al nostre abast alternatives econòmiques que posen les persones i el planeta al centre.

Per fer arribar aquest missatge transformador d’una manera lúdica, l’acte central serà el 13 de maig a les 12 h a la Plaça Comercial de Barcelona, on tindrà lloc una acció col·lectiva al carrer centrada en la coreografia i la cançó de hip hop ‘Futur Just‘. Aquesta peça, fruit d’un projecte de sensibilització, ha estat creada per un grup de joves d’entre 12 i 25 anys amb el suport d’Elisa Rap, Vinnie Kairosi i la companyia La Fresh Company, i ha estat una de les guardonades als Premis Hip Hop per la Pau de l’Institut Català Internacional per la Pau. Per aconseguir una acció el màxim de participativa, alumnes d’escoles de dansa i participants d’altres iniciatives vinculades al ball de tota Catalunya han estat convidades a sumar-se a l’acció al carrer.

Entre les novetats d’aquesta edició, destaca la implicació de més de 100 biblioteques públiques de Catalunya que s’han sumat al mes del comerç just recomanant lectures sobre la temàtica, ampliant el seu fons bibliogràfic o amb activitats diverses com ara conta-contes de dos llibres reeditats específicament per a l’ocasió, La Nhu i la revolta de les camisetes xerraires i Haki, la papallona màgica. Aquesta col·laboració és fruit del projecte Biblioteques Sense Fronteres, impulsat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, i del treball conjunt amb la Diputació de Barcelona. Fruit d’aquesta darrera col·laboració, per primera vegada també s’han sumat a la programació activitats a diversos mercats municipals com el de Canet de Mar, Vilafranca del Penedès o la Creu Alta de Sabadell, que han organitzat tallers de piruletes de xocolata de comerç just per a tota la família.

Un altre punt clau de la programació és la visita a Barcelona d’Ana María Gutiérrez, membre de l’organització productora de cafè i canya de sucre Fairtrade ATAISI d’El Salvador, i Clàudia Jiménez, membre de la CLAC (Coordinadora Lationamericana y del Caribe de Pequeños/as Productores/as y Trabajadores/as de Comercio Justo). Gutiérrez i Jiménez han vingut a l’estat espanyol de la mà de la Fundación Solidariedade Internacional de Galicia per a l’estrena d’un documental que protagonitzen, i passaran per Barcelona per apropar-nos la realitat de les camperoles del Sud global i intercanviar visions sobre les lluites compartides que estem impulsant. Tot i que al mes de maig se centralitzen les activitats més visibles relacionades amb el comerç just, el compromís de molts municipis catalans amb aquest moviment ve de lluny i és present tot l’any. A més, cal apuntar que darrerament s’han fet grans passes endavant com ho demostra el fet que Manresa hagi rebut el reconeixement internacional de Ciutat pel Comerç Just precisament per la feina que ja està desenvolupant, i que dues ciutats més -Terrassa i Sant Boi de Llobregat- també siguin candidates a obtenir aquesta distinció.

Sobre el comerç just 

El moviment del comerç just porta dècades promovent intercanvis comercials justos entre països, garantint salaris i preus dignes, l’absència de treball infantil o de qualsevol forma de  discriminació, la igualtat de gènere i la llibertat d’associació, la cura del medi ambient i la transparència en els processos de fabricació i comercialització. En definitiva, sosté un conjunt de principis compartits amb les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària, i afavoreix el cooperativisme i l’autogestió col·lectiva a les comunitats productores del Sud global. A Catalunya, els productes de comerç just com ara cafè, xocolata o sucre es poden trobar en diferents establiments (botigues, supermercats cooperatius, grups de consum, etc.)

Sobre LaCoordi
LaCoordi – Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques és una entitat de segon grau formada per Alternativa3, FETS, Oxfam Intermón, SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària. El seu objectiu principal és el promoure el Comerç Just i les Finances Ètiques a Catalunya, en el marc de l’Economia Solidària i les economies transformadores amb mirada global. Actualment compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.