#NoBlackFriday amb accions de roba sostenible a Barcelona

Pel Black Friday es multiplica per 7 el consum a l’Estat espanyol, especialment el de productes tèxtils i calçat. En el marc d’aquesta pràctica comercial, La Coordi i la cooperativa sòcia de la XES Opcions, amb el suport de la també entitat sòcia SETEM Catalunya, organitzen el proper divendres 24 de novembre al centre de Barcelona la campanya #NoBlackFriday, per fomentar el consum responsable de roba i calçat amb visibilització, sensibilització, protesta i reivindicació.

Algunes dades sobre la indústria tèxtil que cal saber

La vida útil d’una peça de roba ha disminuït un 36% en els últims 15 anys i es preveu que durant els propers 10 anys el consum de roba augmentarà un 63%. 

Amb tot, es calcula que la indústria de la moda genera més gasos d’efecte hivernacle que els vols internacionals i el comerç marítim globals, que allibera mig milió de tones de microfibres a l’oceà cada any i que cada any usa 93.000 milions de metres cúbics d’aigua, quantitat suficient per a satisfer les necessitats de consum de cinc milions de persones, segons l’informe Una nova economia pels tèxtils, elaborat l’any 2017 per la Fundació Ellen MacArthur.

Hi ha alternatives

Cada vegada hi ha més marques i dissenyadores fan roba i calçat sostenibles. A la desfilada del 24 de novembre hi participaran més 30 noms del disseny català, entre els quals destaquen la dissenyadora gironina Irene Bosc, la marca Punt de Mel de Sabadell, el col·lectiu Metzineres de Barcelona o la marca tarragonina Llueix Vida Rural.

A la desfilada també hi participaran vint-i-cinc models provinents de les escoles de dansa de Barcelona Fresh Company, Blackout Dance School, Free Style Dance center, Step BCN Dance School i Stage escola de dansa.

Programa

Les organitzadores convoquen la ciutadania a assistir a la desfilada #NoBlackFriday que tindrà lloc el proper 24 de novembre, a les 18.40 h, a la Plaça de Catalunya de Barcelona, així com a les accions reivindicatives que la precediran:

  • 17:00- Black Tour, una ruta pels comerços de roba amb males praxis ambientals i/o socials, organitzat per SETEM Catalunya
  • 18:30 h – Flashmob, amb una coreografia de la cançó Futur just: diem #NoBlackFriday [instruccions per participar-hi]
  • 18:40 h – Desfilada ballada freestyle amb roba de marques sostenibles i ètiques
  • 19:00 – Fi de l’acte