Crònica de la Jornada d’Autodefensa Col·lectiva davant les administracions públiques
Creació d’eines col·lectives i recursos mancomunats com a resposta al maltractament de l’estructura administrativa
Divendres 17 de novembre de 2023 va tenir lloc a l’Ateneu l’Harmonia de Barcelona la ‘Jornada d’autodefensa col·lectiva davant les administracions públiques. Com ens organitzem enfront la inseguretat jurídica?’, convocada per les Xarxes Locals d’Economia solidària de Barcelona (XES Barcelona). Van assistir a aquesta trobada una trentena d’entitats de l’economia social i solidària de la ciutat, principalment entitats de les xarxes locals de la XES, de la Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC) i de la Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC).
La jornada es va iniciar amb una una sessió de teràpia col·lectiva on es van compartir els greuges i males pràctiques de l’administració pública que pateixen les entitats que gestionen béns i serveis d’interés comú amb finançament públic. En aquest sentit, es va detectar clarament un problema de fons i estructural: hi ha una situació d’inseguretat jurídica continuada en aquesta relació entre l’economia social i solidària i l’administració. Les entitats d’ESS són qui posen l’esforç, l’expertesa i l’arrelament per proveir serveis amb un alt valor social i una mirada comunitària, però es veuen obligades a fer-ho en condicions precàries, d’incertesa econòmica i financera i inclús d’arbitrarietats tècniques i maltractament per part de l’estructura administrativa. El resultat és el sobreesforç, l’esgotament i la precarització de les entitats d’ESS, un maltractament que no està justificat quan es tracta de diners públics i serveis públics proveïts per una economia que posa les persones al centre. A continuació va tenir lloc una sessió de consultori obert amb Jordi Via (fundador de la XES i primer Comissionat d’ESS de l’Ajuntament de Barcelona) i Jesús Carrión (Col·lectiu Ronda), qui van assessorar a les entitats participants des de la seva experiència dins de l’administració i pel que fa a les possibles respostes jurídiques que tenen al seu abast.
La segona part de la jornada va entrar en el terreny de definir propostes concretes i buscar una estratègia conjunta per confrontar aquests greuges i aquesta situació d’inseguretat jurídica continuada. Es van interncanviar experiències de com gestiona aquests desafiaments cada entitat i es van començar a pensar i dissenyar mecanismes d’autodefensa col·lectiva, com ara la creació de recursos mancomunats de resposta jurídica i altres eines de reivindicació conjunta i intercooperació per donar respostes col·lectives i de suport mutu a la situació. També es va acordar donar continuïtat a aquest espai de trobada en els propers mesos sota l’impuls i la coordinació de XES Barcelona.
Si esteu interessades a participar en les següents trobades d’aquest espai d’autodefensa col·lectiva, podeu escriure a [email protected].