Neix CEL Coop, el segell de qualitat per impulsar les comunitats d’energia local cooperatives

 • Amb la creació de CEL Coop, una quarantena de cooperatives federades, la majoria d’elles sòcies de la XES, uneixen forces per avançar cap a la transició ecosocial i la justícia energètica promovent les comunitats energètiques locals en forma de cooperativa.
 • El model cooperatiu és el que més s’ajusta als valors que defineixen les comunitats d’energia locals (CEL): des de l’autoajuda i l’autoresponsabilitat fins a la democràcia, la igualtat, l’equitat, la solidaritat i la gestió econòmica.
 • CEL Coop oferirà serveis de consultoria tècnica, de gestió energètica, d’instal·lació i d’acompanyament social, legal i financer tant a les entitats que vulguin començar els tràmits per constituir una comunitat energètica local cooperativa com a les que ja estiguin en procés de creació.

Impulsar les comunitats energètiques locals en forma de cooperativa, avançar cap a la transició ecosocial i guanyar justícia energètica. Aquests són els tres objectius principals que han dut una quarantena de cooperatives membres de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) i la majoria d’elles sòcies de la XES, a crear el segell de qualitat CEL Coop. Sota aquesta marca, les cooperatives sumaran esforços per oferir un acompanyament integral a totes les persones i entitats –públiques o privades– que vulguin crear una comunitat d’energia local (CEL) cooperativa o que ja estiguin en procés de constituir-ne una.

La iniciativa arriba en un moment en què, a Catalunya, cada cop hi ha més CEL. Es tracta d’iniciatives col·lectives que neixen amb la fita de generar energia renovable -elèctrica o tèrmica- i destinar- la a l’autoconsum, a entitats que tenen necessitats energètiques o a col·lectius que es troben en risc de pobresa energètica. Aquests projectes permeten que la ciutadania generi i comparteixi recursos energètics de manera sostenible.

Iniciatives amb ADN cooperatiu

Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s’ajusta a l’hora de crear una comunitat d’energia local”, afirma Moisès Martínez Fèlix, un dels impulsors del segell i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Les cooperatives i les CEL comparteixen la majoria dels valors, com l’autoajuda, l’autoresponsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat, la solidaritat i l’ambició de promoure una transformació ecosocial al territori. Les CEL cooperatives són entitats obertes i participatives que poden generar energia neta; reduir la factura elèctrica i el risc d’oscil·lacions en el preu de l’energia; gestionar democràticament l’energia que s’autogenera, i treballar per la justícia social energètica.
A partir d’ara, a més, aquestes iniciatives ciutadanes que es trobin en procés de creació o consolidació podran gaudir dels serveis de consultoria tècnica, d’instal·lació, de gestió energètica i d’acompanyament legal, financer o social que ofereixen les cooperatives membres del segell CEL Coop.

Un model d’èxit i de futur

Actualment, a Catalunya hi ha més de 100 comunitats energètiques que ja funcionen o que es troben en procés de creació, de les quals 49 han iniciat el procés per consolidar-se com a cooperatives. Cada dia més CEL proliferen arreu del territori i s’han convertit en una fórmula d’èxit. N’és un exemple la CEL cooperativa de Mieres, constituïda fa poc més d’un any, i que avui integra unes 40 persones sòcies, que representen un terç dels habitatges del municipi. Entre els seus projectes destaca la instal·lació fotovoltaica amb bateries en règim d’autoconsum compartit al pavelló municipal, que ja està operativa. Un altre exemple és la CEL de Balenyà, que impulsa instal·lacions fotovoltaiques a diferents equipaments municipals, així com un cotxe compartit, diversos punts de càrrega de cotxe, i una xarxa de calor i fred basada en energia geotèrmica. També destaca la multiplicació de comunitats energètiques impulsades per les cooperatives agràries de Catalunya, com la cooperativa de Falset Marçà, que va néixer el 2023 per compartir energia fotovoltaica entre els seus socis.
Aquestes iniciatives col·lectives locals esdevindran clau els anys vinents per afavorir la transició d’un model energètic centralitzat –oligopòlic– cap a un model més descentralitzat i autogestionari. Són, en definitiva, un mitjà per lluitar contra la pobresa energètica, que permet una certa sobirania energètica, un aprofitament directe dels recursos propis i una millora en la democratització de la gestió de l’energia.

Fent front a l’oligopoli

És important destacar que, tot i que les grans companyies energètiques també han començat a promoure iniciatives amb l’etiqueta de comunitats energètiques, aquestes no segueixen els valors essencials de les CEL. Les CEL es basen en la gestió comunitària i en la generació d’energia a escala local, principis que no sempre són compatibles amb els models de les grans empreses i que, en canvi, les cooperatives sí que es comprometen a fomentar.

Les quaranta cooperatives que impulsen el segell CEL Coop, vint-i-tres d’elles sòcies de la XES, són:

Aiguasol
Arç
Arkenova
Arqbag
Azimut360
Batec
Celobert
Cerdanya Solar
Cíclica
Control Intel·ligent de l’Energia

Coop57
Cooperativa Energètica del Pedraforca
Coopgeeni
E-plural
El Risell
Emelcat
EPI
FGC Advocats
Geeni
Grup Cooperatiu Ecos

Handytec
Hobest
INSTA – Serveis Jurídics Ambientals
L’Economat
La Fabric@
Oikosvia Arquitectura
Pinergia
Raons Públiques
Resilience Earth
Societat Orgànica

Solflix, Grup promotor de la Comunitat energètica de Flix
Som Biomassa
Som Confort Solar
Som Energia
Som Mobilitat
Sostre Cívic
Suno, Enginyeria de Serveis Energètics
Tàndem Social
Tarpuna
Vector5

Preguntes freqüents

Què és una CEL (Comunitat d’Energia Local)?

Les CEL són iniciatives col·lectives que treballen per generar energia renovable —elèctrica o tèrmica— i poden destinar-la a l’autoconsum, o bé cedir-la a col·lectius o entitats amb necessitats energètiques o amb risc de pobresa energètica.

Què és una CEL COOP?

Les CEL COOP són entitats obertes i participatives, que es regeixen de forma democràtica i autogestionada. Treballen seguint els principis cooperatius per:

 • La sobirania energètica
 • L’impacte social i la justícia energètica
 • La governança amb valors cooperatius

El principal objectiu sempre és brindar beneficis socials i ambientals als membres de la comunitat o a les àrees on aquesta està activa.

Qui pot formar part d’una CEL?

Persones i entitats, públiques o privades, que volen treballar per la transició ecosocial, tinguin o no capacitat de generació d’energia, tant si formen part com d’una comunitat o encara no en formen.

Què aconseguim si formem part d’una CEL COOP?
 • Generar energia neta que ajudi a la transició ecosocial
 • Reduir la factura elèctrica i el risc d’oscil·lacions en el preu
 • Ser protagonistes en la gestió de la pròpia energia
Quins serveis concrets pot oferir una CEL COOP?

Les CEL poden anar més enllà de l’autoconsum compartit i esdevenir comunitats de recursos, de sensibilització o de mobilitat sostenible, per exemple. Els seus serveis dependran de tot allò que pugui imaginar el grup impulsor.

Què és el segell CEL COOP?

Un segell de qualitat i garantia, que fa palès el compromís d’una quarantena de cooperatives federades per:

 • Promoure les CEL cooperatives
 • Acompanyar i enfortir les noves CEL cooperatives del territori
 • Difondre la importància d’aquestes comunitats en el camí cap a la transició ecosocial
 • Defensar la sobirania i la justícia energètica
Quins serveis d’acompanyament ofereixen les cooperatives agrupades a CEL COOP?

Les entitats agrupades tenen experteses molt diverses i molta trajectòria impulsant i acompanyant comunitats energètiques. Poden donar suport a iniciatives que es trobin a l’inici del procés de creació d’una CEL o que necessitin suport al llarg del procés en:

 • Acompanyament legal
 • Acompanyament financer
 • Acompanyament social
 • Consultoria tècnica
 • Serveis d’instal·lació
 • Gestió energètica

Més informació en aquest enllaç.