El moviment per la Transició Ecosocial presenta la seva proposta política

Més d’un centenar de persones han participat en una nova trobada de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE), on participa activament la XES. La jornada a la nau Bostik de Barcelona ha servit per sentar les bases de la proposta que ha d’empènyer Catalunya a una transformació social i ecològica que garanteixi un futur on totes les persones hi puguin viure bé.

(Crònica de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial)

El divendres passat, 5 d’abril, un centenar de persones ens vam reunir a la Nau Bostik a la segona assemblea general de l’acTe; va ser un moment vibrant, molt condicionat pels dil·lemes que planteja el context electoral en aquest espai que és l’acTe, que té com objectiu transcendir i persistir molt és enllà de les eleccions. Amb questa notícia us volem fer cinc cèntims de com va anar.

D’entrada, moltes gràcies a totes les persones que vau assistir a l’assemblea, i també a totes les que hi sou encara que no vau poder venir. Vam ser entre 90 i 100 persones i per moltes d’elles era la primera assemblea i hi havia una representació interessant de diversos col·lectius i moviments.

Per començar, vam presentar el procés de creació de l’acTe i la feina feta durant els últims mesos. Vam parlar dels espais de coordinació estratègica que s’han format: aigua, pagesia i treball. També vam presentar la feina de consolidació de l’ideari polític i el procés d’elaboració de propostes concretes de cara al context electoral. Aquestes propostes han estat elaborades per marcar uns mínims a reclamar per tothom (Bàsics); uns màxims que no cal sobrepassar i que quan es sobrepassen proposem escapçar (Límits); i propostes de llarg recorregut per dur a terme els canvis estructurals necessaris (Futur).

A la segona part de l’assemblea, vam fer 5 grups de debat (un per cada eix de l’ideari) per debatre les propostes concretes sobre les que es vol incidir de cara a les eleccions de la Generalitat del 12/05. L’objectiu és articular propostes clau des de cada grup dins del marc de Bàsics, Límits i Futur. Van sortir moltes propostes interessants, però no vam tenir el temps suficient per acabar d’elaborar les propostes (a sota us expliquem com proposem seguir aquesta feina).

La última part de l’assemblea la vam dedicar a debatre la possibilitat d’incidir en les eleccions i com fer-ho. En aquest punt, van sorgir dues línies de pensament que ja han sortit en altres assemblees. Una és la que vol aprofitar l’escenari institucional per poder posar les idees de la transició ecosocial sobre la taula (malgrat que hi ha una sensació compartida de que la via institucional té un recorregut limitat). L’altra visió és la que no creu que valgui la pena entrar al “joc institucional”, posant el focus en l’autonomia i creació d’alternatives des dels espais socials. Tot i que no hem tingut encara l’oportunitat de debatre aquesta qüestió a fons i arribar a un consens que pugui definir la posició de l’acTe, considerem que aquestes dues posicions no han de ser oposades, sinó que justament volem que l’acTe sigui un espai de sinergies i recolzament, dins d’un marc de valors compartits, tal com dibuixa el nostre ideari. És per això que creiem que és compatible una estratègia dual, que alimenti les dues vies de treball.

En tot cas, de l’assemblea en va sortir molta feina per fer, així que us deixem aquí amb les properes passes:

1- Crear un grup de treball que s’encarregui d’acabar d’elaborar el document de propostes de cara a les eleccions, dins del marc Bàsics, Limits, Futur.

2- Crear un grup de treball que dissenyarà la campanya comunicativa per poder donar visibilitat a aquestes propostes durant la campanya electoral.

3- Organitzar un esdeveniment en el qual presentar oficialment l’acTe.

Seguirem debatent i polint les línies d’intervenció estratègica de l’acTe a llarg termini, així com generant més implicació per part de les entitats/persones adherides, per poder enfortir el treball (de moment, som un grup reduït de persones les que estem “tirant del carro” de manera activista amb totes les seves limitacions). En definitiva, necessitem més mans! Per això, si et vols implicar en alguna comissió o grup de treball, t’animem a posar-te en contacte amb nosaltres a través del correu info@assembleaecosocial.cat.

Esperem veure’ns ben aviat per, entre totes, posar la transició ecosocial al centre de l’imaginari col·lectiu aquesta primavera!