Les eines lliures i l’economia solidària

En la darrera edició del informe del Mercat Social Català posàvem de manifest que un dels reptes per a les economies transformadores és el d’incorporar la lluita contra el capitalisme digital.

Ens trobem en un context en què les grans companyies capitalistes han incorporat la generació de valor a partir de l’extracció i processament de les dades personals obtingudes en les esferes digitals. L’economia especulativa és capaç de crear valor a través de conceptes com els nostres hàbits i hores de connexió, preferències de continguts o inclinacions polítiques. Els representants d’aquest capitalisme extractiu de dades son precisament les marques d’eines digitals que moltes nosaltres fem servir en els nostres projectes: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft… (les anomenades GAFAM).

No només ens preocupa l’extracció de valor sobre la nostra vida digital, sinó també ens preocupa la seva capacitat invisible de manipular opinions i fomentar posicionaments polítics. Quan fem servir aquestes eines (programes, aplicacions, xarxes socials) estem engreixant una maquinària que prioritza continguts segons algoritmes opacs que fomenten posicionaments polítics afavoridors del status quo.

Com podem, des de l’Economia Solidària, fer front a aquest monstre del capitalisme digital?

La campanya No siguis GAFAM, llençada el passat 28 de desembre vol sensibilitzar a les entitat membre de l’ESS de quines són les accions concretes en què, en el nostre dia a dia, continuem donant cabuda a les eines del capitalisme digital. Aquesta col·lecció de gifs i mems parodien les nostres accions, i ofereix un recull d’eines alternatives amb els que podem continuar treballant.

Però també ens volem sumar a iniciatives que ajudin a les entitats membres de la XES en la seva transició a solucions lliures. Passa’t al FLOSS és un projecte de la nostra sòcia Colectic que ofereix migracions a programari lliure d’entorns d’oficina, aules d’informàtica o qualsevol espai de treball on hem de fer servir un ordinador. Colectic assessorarà les entitats interessades en quines són les passes a donar, i com fer-les de manera acompanyada… i de manera 100% gratuïta!

Podeu seguir les campanyes i fer-ne difusió a les xarxes amb: #EinesLluirESS, #nosiguisGAFAM, #PassatalFLOSS, #FLOSS, #PosatFLOSS

 

Núria Alonso, membre de la comissió de Procomuns de la XES