Fons cooperatiu ESS

El fons cooperatiu recull 76.240 euros en la primera fase

En dues setmanes, el Fons cooperatiu per a l’emergència social i sanitària ha recollit 46.240 euros, que amb l’aportació de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, sumen 76.240 euros per a destinar a 26 iniciatives que aporten solucions directes a l’emergència i requereixen de recursos per la sostenibilitat. Aquests imports ja han estat avançats a les iniciatives, des dels primers dies del llançament a Goteo, gràcies a la Fundació Coop57.

En aquest període, nombroses organitzacions de l’Economia Social i Solidària catalana hem contribuït a la campanya de forma militant, essent un exemple d’intercooperació i treball col·lectiu entre cooperatives de base, entitats de finances ètiques, organitzacions representatives del cooperativisme, xarxes nacionals i locals d’economia solidària i d’Ateneus Cooperatius.

En quinze dies, el Fons ha rebut aportacions de cooperatives, fundacions, associacions, organitzacions polítiques i personals individuals; un total de 332 confinançadores que han practicat la consigna: la millor sortida a la crisi és la solidaritat. Des d’aportacions de 5.000 euros d’entitats col·lectives, a aportacions de 10 euros de persones individuals, totes i cadascuna d’elles són igualment importants i assenyalen un camí on el suport mutu i la cooperació horitzontal dibuixa una nova solidaritat social davant l’emergència. En aquesta primera fase, el fons volia recollir 30.000€ i s’ha vist desbordat per la solidaritat fins a recollir un 50% més de l’esperat. Donem les gràcies de totes aquestes persones i entitats, totes elles activistes de la generositat.

Amb aquests fons, s’ha finançat:

1.       Producció  tèxtil de mascaretes i bates: Top Manta, Solidança, DiomCoop, Cotó Roig, Mia’s Disseny, Confecciones Kaur.

2.       Distribució i logística ecològica aliments i material sanitari: Granollers Pedala, Mensakas, Serveis Amb Cor.

3.       Suport a tasques de cura: Mujeres Palante, Sindillar, Associación de Mujeres Migrantes i Diversas, Cuidem Lluçanés, Llars de Prodis, TICTAC, Terrassa Sense Murs.

4.       Tecnologia, de software lliure a fabricació maker: Makers Tarragona, Col·lectiva’t

5.       Reparacions domèstiques urgentsLa Kuadrilla.

6.       Producció, elaboració i distribució de producte alimentari agroecològic o local a domicili: FresCoop, Keras Buti, El Rodal, El Brot, Aresta, Arran de terra, Abarka, Espigoladors.

Totes elles, iniciatives democràtiques i solidàries que incideixen en cinc sectors clau per fer front a l’emergència sanitària i al confinament domiciliari, impliquen a la comunitat, busquen un impacte social i ambiental positiu, estan arrelades al territori i treballen en xarxa.

Prop d’una trentena de cooperatives de treball i de persones consumidores, associacions i xarxes comunitàries han multiplicat aquests recursos, usant-los per la sostenibilitat dels projectes i fent arribar l’impacte del Fons a desenes de barris i pobles catalans. Aquestes iniciatives són les protagonistes del Fons, pel seu esforç quotidià i per estar, en aquests moments tan difícils, a peu de carrer, del camp, del taller, del magatzem, de la bicicleta, de la màquina de cosir, de l’ordinador, de la cura, afrontant l’emergència social i sanitària.

Sabem que no n’hi ha prou, per això cal activar noves accions. La primera, acompanyar entitats de finances ètiques i organitzacions del cooperativisme en la construcció de mesures de més abast per donar suport al teixit de l’Economia Social i Solidària. La segona, la propera reactivació del Fons Cooperatiu d’ESS, que ampliarà objectius en una segona fase al servei de la sostenibilitat dels projectes. I la tercera, la reivindicació de mesures públiques urgents, ja sigui per a minimitzar les conseqüències socials i econòmiques en les classes populars i el teixit productiu, com per construir de forma col·lectiva un nou Model Econòmic plural, democràtic, relocalitzat i ecològic a Catalunya, que ens situï en una millor posició per garantir la Salut Col·lectiva, la Democràcia Econòmica i la Justícia Socioambiental.

Des de l’activisme comunitari, des de l’acció creadora de l’Economia Social i Solidària, des de la redistribució pública de la riquesa, hem de construir una Economia per la Vida.

Gràcies a tots i totes per ser-hi quan heu fet falta!

Enllaç de Goteo amb el projecte: goteo.cc/goteoccfonscooperatiu