Canviem la lògica: arriben les IV jornades de transició ecològica

Des de la comissió d’ecologia de la XES organitzem les jornades d’ecologia i economia social i solidària, que aquest any arriben a la quarta edició. Enguany volem emmarcar les jornades en el procés de reflexió estratègica que està duent a terme el conjunt de la XES i, més específicament, en aquests dos aspectes:

  • Elaborar una diagnosi col·lectiva de l’ESS a Catalunya en relació a la transició ecològica
  • Definir estratègies i línies de treball prioritàries per abordar la crisi ecològica

Així doncs, el principal objectiu seria obtenir un conjunt de línies de treball que es considerin estratègiques per abordar al Transició Ecosocial des de l’ESS. Les jornades es celebraran presencialment el dia 18 de juny de 10h a 14h, en format presencial, i amb inscripció prèvia.

EL KIT DE L’ESS CONTRA L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Des de la comissió hem fet una eina per dinamitzar el debat i la cerca d’alternatives per fer front a l’emergència climàtica des de l’economia social i solidària. N’hem dit el “kit de l’ESS contra l’emergència climàtica”, i es basa en una mena de tòtem fet de plafons, que aborda l’emergència climàtica des de quatre àmbits: el consum, la mobilitat, l’energia i l’economia circular (residus).

A través d’aquest kit, es pot entendre les problemàtiques associades als quatre àmbits i, sobretot, plantejar alternatives, tant de caràcter global, com locals. De fet, el kit està especialment pensat per descobrir i fer visible iniciatives locals d’ESS que treballen pel consum responsable, per la transició energètica, per la mobilitat sostenible i per l’economia circular.

El mateix kit està fet de materials 100% biodegradables, és lleuger i transportable en transport públic , és flexible per editar els continguts amb sistema de pins de fusta i testà pensat per ser reutilitzat tot el que es pugui.

LA COMISSIÓ D’ECOLOGIA

El juny del 2018 es van celebrar les primeres jornades d’economia socioambiental i solidària, organitzades per la cooperativa Espai Ambiental amb el suport de la XES. L’objectiu d’aquelles jornades era el de donar més centralitat als aspectes ambientals dins de l’economia social i solidària, tant a les pràctiques quotidianes de les organitzacions, com, també, al moviment en conjunt. Fruït d’aquesta necessitat, a les mateixes jornades, es va decidir crear la Comissió d’Ecologia i generar, així, un espai permanent per treballar el valor ambiental dins de la XES.

Des de la comissió urgim a la societat en general, i al moviment de l’ESS en particular, a emprendre les accions i mesures necessàries per impulsar una transició ecosocial amb justícia social. L’escassetat de recursos i energia arribarà: serà un camí difícil i dur, que ens obligarà a recórrer un procés adaptatiu com a espècie cap a formes de vida molt menys intenses quant a energia i materials. Totes aquelles formes de vida que s’anticipen a aquesta escassetat; totes aquelles persones que ja intentem –i ens podem permetre- viure avui assajant formes de vida més sostenibles des d’una certa noció de consciència d’espècie, serem les que marcarem el camí cap a un decreixement progressiu i menys traumàtic. Però també creiem que l’única forma de recórrer aquest decreixement com a procés adaptatiu, de manera inclusiva i civilitzada (evitant els ecoautoritarismes i l’agudització de les desigualtats), és fer-ho des d’una ESS forta i molt estesa a grans capes de la societat, perquè voldrà dir que la cultura del debat públic i pel comú, la cooperació, i l’ajuda mútua s’haurà difós i, amb ella, s’hauran regenerat els fonaments democràtics de la nostra societat.

Per això fem una crida a totes aquelles entitats que tenen dins de la seva missió assolir la sostenibilitat dins d’un altre paradigma econòmic, per a que s’adhereixin per treballar conjuntament en aquesta comissió.

Objectius

  • Generar discurs davant les institucions de la problemàtica socioambiental i plantejar solucions, i fer-ho d’una forma col·lectiva.
  • Fer visible la problemàtica socioambiental: residus, mobilitat, energia, alimentació, canvi climàtic, turisme, etc., i promoure el consum responsable, l’educació socioambiental i la justícia eco-social.
  • Promoure la intercooperació entre les entitats de la XES (i del conjunt de l’ESS) que tinguin en la seva missió assolir la sostenibilitat, generant solucions a problemàtiques comunes i construint estratègies conjuntes.

Si estàs interessada en participar a la comissió pots escriure’ns a ecologia@xes.cat.