Propostes per conèixer la pagesia transformadora

A Pam a Pam trobaràs iniciatives que produeixen, recol·lecten o elaboren aliments de forma respectuosa amb el territori i les persones. No només contribueixen a la sostenibilitat i al desenvolupament local, sinó que organitzen activitats per conèixer la cultura pagesa i gastronòmica de casa nostra. N’hi ha per a tots els gustos:

Activitats en granges, finques agrícoles ecològiques, formatgeries, obradors, molins, molls de pesca

Girona
El Molí del Perera a La Vall d’en Bas, fan visites al molí fariner hidràulic del segle XVIII, que és l’únic de la Vall d’en Bas que està en funcionament i també visita a l’obrador i tast de formatges.
Formatges del Pujol-Orra a Les Llosses, ofereixen visites guiades a la seva formatgeria i també tallers d’elaboració de formatge.
Biodrissa a Campllong, la visita inclou tallers i tast per conèixer el projecte i la producció agrària ecològica amb un recorregut per l’horta, les pomeres, l’aula hivernacle, el compostatge i els boscos.
La Mimosa  a Monells, ofereixen visites etnobotàniques al camp on tenen el cultiu d’herbes aromàtiques i medicinals amb més de 80 espècies diferents.
Mas Castanyer a Sant Feliu de Pallerols, es pot visitar i acompanyar en tasques com alimentar les gallines, ovelles i alpaques, obrir els animals perquè pasturin, recollir els ous i visitar l’obrador on els encaixen.
Mas la Coromina a La Vall d’en Bas, obren les portes de la seva granja ecològica per mostrar el cicle dels camps, de les vaques i degustar la llet i els productes que se’n deriven que elaboren artesanalment.
Pasturabosc a Vilopriu, està oberta a rebre visites al corral de les cabres i a la formatgeria amb la possibilitat de fer tastos, per a grups de mínim 10 persones.
Som Formatgers a Ripoll, fan tastets de formatges a diversos espais del Ripollès, acompanyats de maridatge, visita i àpat; també imparteixen tallers i cursos per endinsar-vos al món formatger català.

Tarragona i Terres de l’Ebre
Aviat a l’Almadrava, ofereix visites a famílies a la granja ecològica els pollastres autòctons, acaben amb un tast de les croquetes casolanes dels seus pollastres i del seu oli ecològic.
Corremarges a Passanant i Belltall,fan passejades etnobotàniques de descoberta de les plantes de l’entorn, tallers de cuina silvestre i tast de productes artesans de les xarxes de petites productores de proximitat.
Fleca l’Aresta a anta Coloma de Queralt, fan tallers de pa on es pot veure i fer tot el procés d’elaboració artesana d’un pa ecològic amb llevat mare i aprendre a utilitzar les varietats tradicionals de cereals.
L’Hort de la Sínia a Tarragona, horts ecològics d’autoconsum que fan visites guiades per descobrir les hortalisses, les plantes aromàtiques, les medicinals i les silvestres comestibles de l’entorn.
Menjamiques a Bràfim, ofereixen tallers de cuina específics i es poden fer visites amb tast al seu obrador de processats de garrofa, dolç d’ametlla i avellana.
Permacultura Penyaflor a Aldover, ofereix visites guiades de la finca amb possible degustació d’oli i/o pràctica de bioconstrucció (marge de pedra o fang i palla).
Riet Vell a Amposta, aquesta finca d’arròs ecològic acull visites guiades i activitats de descoberta de la natura de SEO/Birdlife relacionades amb la Reserva Ornitològica de Riet Vell.

Catalunya Central
Castanya de Viladrau, acompanyen una visita als castanyers centenaris amb la degustació de les seves castanyes i amb un sortit d’elaborats de castanya formatge, melmelada, cervesa i licor.
Col·lectiu Eixarcolant a Jorba, organitzen sortides d’etnobotànica, tastets de plantes oblidades i  tallers de begudes, jardineria o agricultura. El seu hort i el forn de llenya estan oberts a qui el vulgui veure.
Ecomercaderet a Santa Margarida de Montbui, està obert a rebre visites els dissabtes al matí per veure les vaques i la munyida, portar la llet a l’obrador, acompanyar a la pastura o provar algun gelat.
Granja Cal Parès i Associació Aliment Humà a Copons, proposa dues activitats: la “pastura amb cabretes” i la “tasta la granja”, que inclou el tast d’alguns productes de temporada d’aquesta granja ecològica.
Olis Migjorn a Navàs, ofereixen una explicació del procés de l’oli, una visita al molí o les oliveres, o una sessió formativa per a fer una primera aproximació al món de l’oli d’oliva verge extra per saber-lo escollir.

Lleida
Aubagueta a Biosca, als matins ofereixen visites a la seva granja i un tast dels seus formatges ecològics de cabra.
Fundació Casa Dalmases a Cervera, tenen un Tap Room on fan degustació dels seus productes: cerveses, xocolata, torrons i cremes; està obert al públic tots els divendres i els dissabtes de 18 a 22 h.
Olicatessen a Els Torms, programen activitats diverses segons l’època: visites, tallers, tasts i molt més per apropar-se a la cultura de l’oli.

Barcelona
Cap a Mar a Barcelona, fa divulgació i promoció del sector marítim i pesquer de la ciutat amb rutes pel moll on s’acompanya el dia a dia de la pesca al port i es va a la subhasta.
La Klosca CET a Mataró, proposen un passeig per la seva granja avícola on expliquen el funcionament de producció ecològica i què és un Centre Especial de Treball.
Sències Can Girona a Sitges, programen sortides acompanyant al pastor d’ovelles, tastos de productes de la finca ecològica i la comarca i activitats amb cavalls.

Alt Pirineu
La Trumferia a Fontanals de Cerdanya, té l’Espai d’Aperitiu Rural: un espai obert per conèixer com cultiven les seves patates ecològiques, ajudar a collir-les i tastar-les acompanyades d’altres productes de la terra.
Formatgeria Mas d’Eroles a Ribera d’Urgellet, els dissabtes al matí fan visites a l’obrador i tast o plats dels seus formatges o plats amb formatge (torrades al forn, raclette, aligot, fondue,….).
Formatgeria de Montmelús a Ger, es poden fer visites guiades a la granja ecològica on veure el ramat, les instal·lacions i el sistema d’energies renovables, acaba amb un tast de formatges.

Visites i tastos a cellers de vins i projectes que elaboren cerveses o licors artesans

Girona
BdeGust Beer a Caldes de Malavella, organitzen degustacions de cervesa i visites al seu camp de llúpol els dissabtes a la tarda. Les places volen!
Doskiwis Brewing  a Rupià, al mateix edifici on tenen la fàbrica hi ha un espai de tast, on es pot degustar les seves cerveses o fer un tast guiat si es volen provar totes, a vegades també obren l’obrador.
La Sobirana Cooperativa a Santa Coloma de Farners, ofereix quatre activitats: tast maridat de ratafies, taller d’elaboració de ratafia (juny i juliol), visita a l’obrador i ruta per l’univers de la ratafia.
La Vinyeta a Mollet de Peralada, entre les experiències que proposen hi ha la visita guiada i tast de vins, l’esmorzar o pícnic entre vinyes, el veler i tast d’ampolles submergides, el sopar musical, etc.
Rim – vins i vinyes d’en Jordi Esteve a Rabós, fan visites obertes a les vinyes i el celler amb tast de vins, embotits casolans i formatges locals, tot parlant del passat, present i futur de l’Albera.
Sidreria Mooma a Palau-sator, durant tot l’any es pot fer una visita per conèixer l’elaboració de la sidra i acabar o bé amb un tast dels seus productes o bé amb un menú de maridatge.

Lleida
Celler Matallonga a Fulleda, ofereixen activitats enoturístiques amb visites al celler i a les vinyes, rutes a peu o amb bicicleta, activitats culturals i maridatges del seu vi amb productes de proximitat.
Celler Petit Duran a Maldà, proposen experiències d’enoturisme i d’oleoturisme: tast de vins ecològics en mig de les vinyes centenàries, tast a cegues, maridatges i visites al celler o al molí d’oli.
Cerveseria Matoll a Belianes, tenen tres propostes: visita amb aperitiu cerveser, visita i maridatge de temporada i la Gastro Matoll Experience que inclou també tast de cerveses i un dinar.
Fundació Casa Dalmases a Cervera, tenen un Tap Room on fan degustació dels seus productes: cerveses, xocolata, torrons i cremes. Està obert al públic tots els divendres i els dissabtes de 18 a 22 h.
Lo vilot Farm Brewery a Almacelles, els vespres d’estiu fan visites a l’obrador, la malteria i els camps de conreu. Acaben amb un tast de les seves cerveses ecològiques amb altres productes de proximitat.
Tres Cadires a Arbeca, fan degustacions dels seus licors, que poden anar acompanyades d’un maridatge de productes de la zona o de formatges artesans, també tastos de vermuts o tallers d’elaboració de vi de nous.

Camp de Tarragona
DascaVives a Valls, fan visites al seu celler ecològic on expliquem el mètode de cultiu biodinàmic, l’elaboració respectuosa dels vins i fan un tast dels seus productes: vi, most, oli i fruits secs.
Cervesa Ninkasí a l’Ermita de Les Borges del Camp, aquestes artesanes cerveseres reben la gent per prendre una cervesa envoltada de natura i serenitat.

Catalunya Central
Cervesa la Pirata a Súria, organitzen visites guiades i tastos cada mes, a banda, els divendres i dissabtes de 18 a 24 obren el Taproom, la zona de degustació de la mateixa fàbrica.

Barcelona
Celler Talcomraja a Arenys de Munt, proposen visites de 3 h a la vinya i al celler de vins naturals que inclouen una degustació dels seus vins i de productes locals.

Si voleu fer una visita completa a la zona on estigueu, hem fet un recull d’allotjaments; sempre en projectes de l’economia social i solidària que han complert els criteris de l’ESS de Pam a Pam.