Arç Cooperativa compleix 40 anys impulsant l’assegurança ètica i solidària

Només en l’última dècada, la cooperativa de treball ha aportat 800.000 € a entitats de l’economia solidària. També té 90.000 € invertits en projectes solidaris i transformadors.

La corredoria ja dona cobertura a més de 250.000 persones i més de 3.500 empreses i organitzacions tenen assegurances gestionades de manera ètica i solidària.

Prop de dues-centes persones es van trobar el divendres 10 de novembre al Centre Cívic “Casinet d’Hostafrancs” de Barcelona per celebrar el quarantè aniversari d’Arç Cooperativa. L’esdeveniment va aglutinar a representants de cooperatives i entitats de l’economia solidària per commemorar les quatre dècades de trajectòria de la cooperativa.

L’acte va tenir com a pilars dues actuacions musicals i una taula rodona d’expertes on es va debatre sobre els reptes per avançar cap a una transició ecològica democràtica, justa i feminista.

Acte de celebració dels 40 anys al CC Casinet d’Hostafrancs de Barcelona.

40 ANYS D’HISTÒRIA D’ARÇ COOPERATIVA

Arç Cooperativa va néixer el 1983 de la mà d’un grup de persones vinculades als moviments socials, l’ecologisme i l’esquerra anticapitalista d’alliberament nacional. Jordi Via, un dels socis fundadors del projecte, explica que “el nostre somni era autoorganitzar-nos en cooperativa per poder-nos desenvolupar professionalment i personalment.”

Els valors fundacionals de l’entitat eren els de l’ajuda mútua, la responsabilitat, la democràcia, la igualtat, l’equitat i la solidaritat. Actualment, la corredoria d’assegurances és un projecte professional del qual viuen vint-i-cinc persones, entre sòcies de treball i treballadores.

Intervenció de Jordi Via, un dels socis fundadors d’Arç Cooperativa.

COOPERANT PER TRANSFORMAR

La cooperativa va néixer amb l’objectiu de ser una organització on l’activitat socioeconòmica tingués un impacte positiu en la societat, el medi ambient i les persones. Per dur-ho a terme, Via destaca com des dels seus inicis “vam buscar aliances amb altres projectes cooperatius, crítics i transformadors, ja que la intercooperació és la manera natural de relacionar-nos de les cooperatives i l’economia solidària”. En l’actualitat, la xifra d’acords d’intercooperació supera la setantena.

A través d’aquesta estratègia, la corredoria ha aportat, només en aquesta última dècada, més de 800.000 € en forma de retorns econòmics i patrocinis a entitats de l’economia solidària i projectes transformadors.

Alhora, la seva aposta per cooperar amb altres agents i fer créixer el mercat social els ha dut a teixir diferents aliances. El 2003, va ser una de les impulsores de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES) i, el 2011, va ser una de les entitats fundadores del Grup ECOS, una cooperativa que agrupa diferents projectes socioempresarials cooperatius. El 2014, va impulsar CAES, un projecte per promoure l’assegurament ètic i solidari arreu de l’Estat espanyol. Segons el coordinador executiu d’Arç, Alfonso Bolado: “aquesta manera de treballar en xarxa és la millor estratègia per escalar la nostra capacitat transformadora.”

Taula rodona sobre els reptes de la transició ecosocial amb Álvaro Porro, Eva Vilaseca, Nina González i Toni Lodeiro, moderada per Laura Aznar.

La cooperativa amb seu a Barcelona també és referent en la promoció de l’assegurança ètica. El 2009, va ser la primera corredoria a obtenir el segell EthSI de certificació ètica i solidària amb el màxim nivell de registre.

Des de llavors, l’empresa ha renovat cada any el segell que atorga l’Observatori de les Finances Ètiques. El comitè avaluador valora, entre d’altre, xifres de l’entitat com el 99% del flux econòmic a través d’entitats de les finances ètiques; la paritat de l’equip on més del 56% són dones; una banda salarial del 2,37; o les 80 hores que les persones sòcies i treballadores van destinar el darrer any a cures personals i familiars.

Avui en dia, el projecte de corredoria d’assegurances ètica i solidària que comparteix els valors de l’economia solidària i el cooperativisme ja protegeix a més de 250.000 persones i més de 3.500 cooperatives, organitzacions i projectes ja confien en la seva gestió.

IMPACTE SOCIAL I AMBIENTAL

Des dels seus inicis, Arç Cooperativa ha volgut recuperar el sentit original de l’assegurança com a experiència comunitària, vehicle de solidaritat i de cohesió social. L’entitat participa en diferents estructures de segon grau de l’economia social i solidària i té invertits 90.000 € en diferents projectes socioempresarials cooperatius i projectes ambientalment sostenibles i transformadors. Segons Bolado, “cal portar els valors a la pràctica i no quedar-nos només en una declaració d’intencions”. El coordinador executiu explica que l’aportació de capital és només una d’aquestes pràctiques transformadores.

A més a més, la corredoria vol continuar sent un agent clau en la creació i la promoció del sector assegurador èticament orientat, estratègia fonamental per avançar cap a una transició ecològica democràtica, justa i feminista. Bolado declara que “Arç Cooperativa està compromesa en ampliar la seva oferta de productes i serveis específics per als sectors més estretament lligats a aquesta necessària transició ecosocial”.