La XES i l’Obra Social “La Caixa” signen un conveni per a l’impuls de l’Economia Solidària

La Xarxa d’Economia Solidària i la Fundació “La Caixa” han signat aquest matí a la seu de CaixaBank de l’Avinguda Diagonal de Barcelona un conveni de col·laboració que suposarà una aportació de 5 milions d’euros per a la promoció de l’Economia Solidària a Catalunya. Per a la XES, que ja compta amb 500 sòcies entre entitats i persones a títol individual, l’acord suposarà un gir de 180 graus en la seva estratègia i objectius alhora que una empenta en la seva activitat.

[INNOCENTADA AMB MOTIU DEL 28 DE DESEMBRE] El conveni permetrà a la XES desplegar àmpliament el seu Pla Estratègic 2023-2026 alhora que passarà a centrar bona part de la seva tasca en promoure entre les seves sòcies la participació i intercooperació amb els diferents programes assitencials de la Fundació “La Caixa”. També es posarà en marxa una línia de crèdits financers de CaixaBank, anomenada ESSCaixa, per al finançament de projectes d’emprenedoria de l’Economia Social i Solidària, on tindran prioritat les entitats sòcies de la XES.

Aquest conveni històric inclou també el compromís de CaixaBank d’esdevenir entitat sòcia de la XES en les properes setmanes, un cop superat el Balanç Social de la XES, i les oficines de l’entitat financera apareixeran en les cerques del mapa d’economia solidària Pam a Pam. També fruit d’aquest conveni amb la XES, CaixaBank passarà a formar part de la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques – La Coordi un cop les altres entitats membres en donin el vist-i-plau a la proposta de la XES.

El conveni també ha fixat que CaixaBank serà la principal patrocinadora de la FESC, tant del Fòrum, iniciat l’octubre passat, com del nou Festival que s’estrena al 2024 i que serà l’espai referència per projectar l’Economia Solidària de Catalunya a la societat catalana.

D’aquesta manera, CaixaBank també referma el seu conegut compromís amb una economia, centrada en les persones i el bé comú i no pas en el lucre, i amb unes finanes ètiques que promouen la pau, el desarmament i la sostenibilitat. El director de la Fundació “La Caixa”, Antonio Vila de Bertrán, ha afirmat que el conveni “no és en cap cas un rentat de cara” i que els valors de l’ESS es poden trobar clarament “en l’ànima fundacional de l’entitat”. Per la seva banda, el tècnic de la XES, Xavier Palos, explica que era “un conveni molt esperat per la XES, fruit de mesos de negociació i passadissos” ja que “si no pots acabar amb el teu enemic, és millor unir-te”.

El conveni tindrà vigència des d’avui mateix, dijous 28 de desembre de 2023, amb el llançament d’un spot televisiu de la XES sobre la línia de crèdits ESSCaixa titulat “Ens agrada l’ESSCaixada“, que s’ha estat preparant les darreres setmanes i que s’emetrà a TV3 just abans del Telenotícies Migdia a les 13:55 h. i just abans del TN Vespre a les 20:55 h.