REAS Red de Redes celebra la seva assemblea extraordinària a Barcelona amb una àmplia presència de la XES

Les participants van treballar diferents escenaris de futur amb un taller de Futurs imPossibles

REAS Red de Redes és la xarxa confederal que agrupa 15 xarxes territorials i 5 xarxes sectorials d’economia social i solidària d’arreu de l’estat i de la qual la XES en forma part activa. Aquest mes de desembre REAS va celebrar la seva assemblea extraordinària a Barcelona i a continuació compartim la crònica de la trobada publicada al web de REAS.

L’Assemblea va començar amb una ronda durant la qual les tretze xarxes d’economia social i solidària de l’estat van explicar les seves principals fites de 2023 i els reptes més destacats de cara al 2024. Entre aquests reptes va destacar la consolidació de xarxes des del punt de vista humà i financer en línia amb la tendència del creixement dels darrers anys.

Una de les fites d’aquesta trobada va ser l’aprovació formal de l’entrada de la xarxa de supermercats cooperatius com a xarxa sectorial, la cinquena que passa a formar part de la xarxa sectorial, juntament amb la Coordinadora del Comerç Just, Aeress, la taula de Finances Ètiques i Unió Renovables. Fernando Navalón, coordinador de la xarxa, va agrair a REAS el seu suport per a la constitució de la xarxa, especialment pel que fa a la recepció del finançament dels dos projectes que els han permès fer les seves primeres passes i articular-se.

Després d’això va tenir lloc un dels principals moments de projecció estratègica de l’Assemblea, durant el qual les participants van treballar en torn les dinàmiques de Futurs imPossibles, que es va dinamitzar des de la XES. L’objectiu d’aquest projecte és enfortir les capacitats de les comunitats i del teixit de l’economia social i solidària alhora que sensibilitzar a aquells actors amb un menor coneixement sobre la urgència d’emprendre una transició ecològica justa, democràtica i feminista. Així, les persones participants de l’Assemblea van treballar sobre diferents escenaris de futur: ecofeixisme, ‘new green deal’ i decreixement, tot imaginant aquests escenaris i el paper de l’economia solidàrie en tots ells amb l’objectiu de dissenyar estratègies de resiliència en aquests casos.

Després d’un bon àpat ecològic i de producció local en el restaurant del recinte, va tenir lloc una mena de sobretaula protagonitzada per un col·loqui lliure per fomentar la trobada i la intercooperació entre xarxes, i aprofundir en estratègies comunies per afrontar els reptes plantejats en la ronda inicial, és a dir: consolidació de l’equip humà, consolidació financera, escenaris de futur i espai lliure.

Per acabar va tenir lloc la renovació del Consell Confederal, amb un agraïment especial a les conselleries sortints i una càlida benvinguda a les noves persones que conformaran aquest òrgan estratègic de la xarxa. També es van aprovar els nous estatuts, actualitzats d’acord a l’evolució de REAS després d’una dècada de la seva entrada en vigor.

L’Assemblea va concloure amb el ‘clàssic tercer temps’, amb un refrigeri i la posada en comú d’experiències, inquietuds i elements comuns que ens defineixen i identifiquen com a part d’un mateix moviment per a una economia més social, sostenible i solidària.