Noves subvencions per promocionar i dinamitzar Economies Comunitàries, des de la Xarxa d’Espais Comunitaris de la XES us fem una crida i us donem suport!

El passat 23 de gener van sortir publicades les bases reguladores que han de regir  una nova Convocatòria de subvencions del programa ComunarESS. Donat que és un programa nou, volem que totes les iniciatives n’estiguin al corrent, per tenir el temps de valorar-la, ja que la convocatòria sortirà probablement aquest mes de març mateix. Feu-la córrer!

Aquest ordre de bases pretén promocionar i dinamitzar les economies comunitàries centrades en les persones, sorgides d’aquestes i per a aquestes, de la perspectiva de l’economia social i solidària i el dret a la ciutat. Així mateix, vol promoure la cooperació i la generació de grups auto-organitzats amb una finalitat última de millorar la qualitat de vida de les persones.

Les subvencions d’aquest ordre es construeixen des de la proximitat i s’encaren a proveir de serveis i productes d’un territori i una ciutadania en concret i, per tant, es desmarquen d’una proposta econòmica globalitzadora i se centren en una activitat basada en les relacions entre persones o grups de persones de més proximitat.

Així doncs, si l’economia social i solidària catalana té una doble dimensió: l’activitat socioempresarial i les economies comunitàries. Aquesta convocatòria va adreçada a les economies comunitàries, que s’identifiquen per:

  • Ser formes col·lectives de resolució de necessitats que es basen en l’actuació autogestionada d’un grup de persones que són activistes d’un projecte comú i col·lectiu.
  • Poden estar formalitzades des del punt de vista jurídic, però, sovint, s’expressen per maneres de cooperació sense formalització jurídica. La importància del treball remunerat en el funcionament intern és complementari o inexistent, per tant, sense l’activisme i la presa de decisions de les persones participants en les iniciatives, aquestes entitats no podrien funcionar.
  • Pel que fa al servei o activitat que donen o ofereixen, el que permet accedir-hi, precisament, és la seva participació i activisme en el projecte, i també la pertinença al grup o la comunitat de la iniciativa, així com l’acceptació que se’n faci.
  • En la seva activitat volen reforçar els vincles socials i comunitaris de caràcter solidari, l’arrelament territorial i la generació d’impactes socials, culturals i ambientals positius en les seves comunitats,

Des de la Xarxa d’Espais Comunitaris i el grup de treball d’Economies Comunitàries de la XES, ens articulem per a la visibilització i fent incidència per al  seu reconeixement i extensió. Intercanviar pràctiques i coneixements des de l’enxarxament i el suport mutu. Enguany seguirem amb la tasca de cercar i identificar les iniciatives existents al nostre territori per incorporar-les al Pam a Pam, farem recerca per assolir seguretat jurídica i normativa que reconegui i promogui el seu desenvolupament. I treballarem per trobar mesures del seu impacte social i així posar en valor la seva funció vital per  reproducció social i la democratització econòmica.

En aquest sentit, volem difondre aquest ordre de subvencions, que surt per primer cop. Aquelles iniciatives que hi estigueu interessades i tingueu  dubtes sobre la seva tramitació, podeu escriure a espaiscomunitaris@xes.cat i procurarem donar-vos suport. De la mateixa manera, us animem a contactar-nos en cas que us interessi la tasca que fem i fins i tot formar-ne part, des de col.lectius amb un projecte d’impacte o gestió comunitària, fins a professionals de l’acció comunitària, que treballem amb els valors de l’ESS.

Imatge cedida per l’Ateneu Popular de 9 Barris