El moviment per la Transició Ecosocial se suma a la revolta pagesa

L’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE), impulsada entre d’atres per la XES, ha acordat un posicionament inicial clar sobre com es vol transformar el sistema alimentari en una transició ecològica justa, democràtica, feminista i postcapitalista. Aquest posicionament s’ha traduït en un manifest al qual la XES també s’ha adherit. Des de la Xarxa d’Economia Solidària ens sumem i cridem a sumar-se a les mobilitzacions.

La trobada de l’ACTE per tractar la Revolta Pagesa, celebrada el divendres passat 1 de març a Barcelona, ha congregat una setantena de persones i activistes representants de diversos moviments socials i es va treballar el posicionament i com sumar a les mobilitzacions protagonitzades per la pagesia la capacitat de mobilització de les entitats que conformen o donen suport a l’ACTE tot reforçant les reividicacions amb el punt de vista de la sobirania alimentària i la justícia climàtica. Aquí podeu veure fotografies de la trobada feta a Sants realitzades per Lluís Brunet.

Una de les qüestions centrals tractades durant la trobada de divendres passat a la Lleialtat Santsenca ha estat l’elaboració d’un comunicat on s’explica el posicionament de l’ACTE basada en tres eixos: justícia per la pagesia, sobirania alimentària i justícia social i ambiental.

Adhesió al manifest aquí

D’aquesta manera, l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial crida a secundar les properes convocatòries, com la prevista aquest dimarts 5 de març al migdia davant del Parlament de Catalunya, coincidint amb un ple monogràfic sobre la pagesia. Alhora, l’ACTE ha obert un canal de Telegram per difondre totes les mobilitzacions. La Permanent de la XES ha acordat aquest dilluns adherir-se al manifest i alhora es fa una crida des de la XES a participar en les accions pageses, en especial aquelles que vagin en la línia del posicionament expressat per l’ACTE.

Comunicat de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE)

Reunides a Barcelona el dia 1 de març de 2024, una setantena de persones que venen en representació dels moviments socials, agrupacions o entitats a les que pertanyen, algunes persones del sector de la pagesia i persones a títol individual, ens reunim sota el paraigües i convocatòria de l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (ACTE) per debatre i consensuar un posicionament entorn les mobilitzacions de la pagesia i ramaderia d’aquestes darreres setmanes.

Des de la seva constitució al mes de juliol del 2023 l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, formada ja per més de 220 persones i entitats d’arreu del país preocupades i ocupades per desplegar una transició ecològica justa, democràtica, feminista i postcapitalista ha activat, ja, assemblees locals arreu del territori i ha començat a desenvolupar mecanismes per generar incidència política i mobilització i el que és l’ideari de l’assemblea, amb propostes concretes per desenvolupar en diferents àmbits i fer efectiva aquesta transició. Així mateix s’ha proposat el treball en profunditat en tres àmbits concrets: pagesia i ramaderia, aigua i futur del treball.

Entenem que l’impuls d’una transició ecosocial a Catalunya passa per una transformació profunda de la forma com produïm els aliments, la forma com ens alimentem i ens relacionem amb els ecosistemes. Si volem acompanyar la pagesia en una ambiciosa transició agroecològica, si volem avançar cap a la sobirania alimentària, si volem que tothom tingui accés a una alimentació justa, de proximitat i ecològica, si volem uns ecosistemes vius i regenerats… hem de ser-hi totes. Això no va només de pagesia.

Cal sumar forçes des de la gent i la diversitat del col·lectius i moviments socials de les nostres ciutats i pobles per tal d’empènyer una transformació profunda de totes les baules que formen el nostre sistema alimentari. Transformar-lo per tal de garantir una vida, una alimentació i un treball digne, saludable i just per a tothom.

Per tot això des de Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial i els moviments, col·lectius i persones reunides el passat 1 de març a Barcelona ens sumem a les reividindicacions de la pagesia que vol i lluita per aquesta transformació i acordem acompanyar-los en les properes mobilitzacions i sota les següents consignes:

  1. Justícia per a la pagesia que cuida la terra i per les treballadores del camp
  2. Sobirania Alimentària i dret a una alimentació sana i justa per tothom
  3. Ecosistemes vius i accés als béns naturals amb criteris de justícia social i ambiental

Així doncs, establim el compromís de generar un espai amb voluntat de permanència, aglutinador de persones i moviments preocupades i conscients de la importància del model pagès i ramader per desplegar la transició ecosocial que volem i desitgem. I aquest comunciat com l’inici d’un procés sobre el qual treballar juntes i anar desplegant propostes concretes i marc bàsic des del qual sumar-nos a les mobilitzacions dels propers dies i setmanes.